Bevarande av orangutangen : en studie av de största hoten mot arternas överlevnad - Dahl, Johanna (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2018)
Orangutanger är endemiskt förekommande på öarna Borneo och Sumatra i Malaysia och Indonesien. Det finns tre arter: Sumatraorangutangen (Pongo abelii), Borneoorangutangen (Pongo pygmaeus) och den nyupptäckta Tapanuliorangutangen (Pongo tapanuliensis). Alla tre arter är utrotningshotade till följd av tjuvjakt och att deras livsmiljö försvinner. Orangutanger är starkt beroende av regnskogen, både som livsmiljö och föda. De är de största trädlevande djuren, och spenderar mer än 90 % av sin tid i träden. När regnskog skövlas och omvandlas till storskaliga lantbruk förlorar orangutangerna sitt naturliga habitat. Det gör att de får svårt att införskaffa föda, begränsas i sin rörlighet och blir mer utsatta för tjuvjakt. Orangutangernas låga reproduktionshastighet i kombination med förlusten av regnskog försvårar bevarandeinsatser.