Ekvint herpesvirus hos zebra (Hippogritis) : ett slumrande problem - Erkkilä, Marika (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2018)
Ekvint herpesvirus är ett virus som återfinns hos familjen Equidae. Det finns nio olika virustyper beskrivet och de ger upphov till symtom av olika allvarlighetsgrad. Tre av dessa anses vara av värre än resten; Ekvint herpevirus typ 1, 4 och 9. Zebra är ett de djur som kan drabbas, vilket innebär en risk för arterna inom släktet då infektion ibland har dödlig utkomst. Grevyzebra, stäppebra och bergszebra är i olika grad hotade av utrotning och hålls bland annat på djurparker som en del av bevarandeprojekt. De olika arterna har olika utbredningsområden i de vilda, men hålls ofta i hägn med andra djur på djurpark. Det har visat sig att herpesviruset kan smitta andra djurslag, även inom helt andra familjer och att dessa djur ofta har utvecklat allvarliga neurologiska symtom med dödligt utfall. Denna litteraturstudie har undersökt riskerna som ekvint herpesvirus medför populationen av zebror, vilka risker som finns med att hålla zebror tillsammans med andra djurslag i fångenskap samt vilka preventiva arbeten och metoder man kan ta till för att minska dessa risker. Studien har undersökt patogenesen och epidemiologin för ekvint herpesvirus på arter av zebror samt vilken utbredning de olika arterna har. De fakta som har hittats tyder på att ekvint herpesvirus är endemiskt förekommande och infektion kan ligga dolt latent. Utbrott kan bidra till en negativ trend i tillväxt hos arterna och skulle kunna ha förödande konsekvenser för de bevarandeprojekt man bedriver på djurpark. Diskussionen går huruvida man bör hålla zebror separerade från andra djur samt hur djurparker och skötare bör tänka kring hanteringen av dessa för att minska smittspridning. Studien nämner vilka andra djur som har bekräftats smittade av herpesvirus, vilka symtom dessa har uppvisat och det diskuteras vilka epizootiska risker som förekommer. Ämnesområdet är relativt outforskat och det krävs mer forskning för att kunna avgöra vilka risker det kan finnas med herpesvirusinfektion på zebra och vilken betydelse det har för andra djur på djurpark. Fram till dess bör man ha tydliga planer för hanteringen av zebror.