Antropogena hot mot bergsgorillan (Gorilla beringei beringei) i östra Afrika och bevarandearbetet i området - Lejon Flodin, Emelie (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2018)
Den kritiskt utrotningshotade bergsgorillan (Gorilla beringei beringei) förekommer endast i två isolerade populationer i fyra nationalparker i Rwanda, Uganda och Demokratiska republiken Kongo. Antalet uppskattas idag vara 880 individer. Då bergsgorillan ökat i antal under de senaste åren tros populationen kunna hållas på en stabil nivå i åtminstone 100 år. Dock medför bergsgorillans långa generationsintervall att små förändringar i miljön snabbt kan minska antalet individer. Flertalet hot anses äventyra deras fortsatta existens: förlust av habitat, sekundär tjuvjakt, oroligheter i regionen, sjukdomar och klimatförändringar. Samtliga hot orsakas direkt eller indirekt av människan.