Glappet mellan teori och praktik : etisk stress, kognitiv dissonans och beslutsfattande inom veterinär yrkesutövning - Mollbrink, Johanna (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2018)
Konflikterande intressen inom djursjukvården är en del av veterinärers vardagliga arbetsmiljö och påverkar veterinärers hälsa, yrkesroll, yrkesutövning och beslutsfattande. Konflikterande intressen kan även vara en orsak till uppkomsten av etisk stress, vilket kan definieras som den konflikt eller det lidande som uppstår då en människa inte kan handla utifrån sin moral. Etisk stress har en rad effekter på veterinärers hälsa och kan orsaka utbrändhet, empatitrötthet, relationsproblem, missbruk och självmord. Utbrändhet försämrar veterinärers professionella kommunikativa färdigheter, vilket kan resultera i att djurägarnas följsamhet med behandlingsinstruktioner blir sämre. Etisk stress kan även försämra veterinärers fysiska och mentala hälsa samt välbefinnande. Att förebygga etisk stress inom djursjukvården eller ge veterinärer bättre verktyg för att hantera den är därför angeläget. Kognitiv dissonans är ett psykologiskt begrepp som kan förklara varför människor mår dåligt när de inte följer sina värderingar och kan uppkomma i samma situationer som etisk stress. Etisk stress kan leda till kognitiv dissonans, då människor har en psykologisk drivkraft att upprätthålla ömsesidig kompatibilitet mellan sina åsikter, attityder och beteenden. Kognitiv dissonans kan uppkomma som en konsekvens av etisk stress och leda till en åsikts-, attityd- eller beteendeförskjutning, eller till att en persons åsikter cementeras och blir mer rigida. Dessa processer kan ha inverkan på veterinärers beslutsfattande inom yrket och sker ofta omedvetet. Frågeställningen i denna uppsats riktar därför in sig på att förklara vad etisk stress är, när det uppkommer och hur etisk stress påverkar veterinärers hälsa. Den riktar även in sig på att förklara vad kognitiv dissonans är, när det uppkommer, hur fenomenen etisk stress och kognitiv dissonans är relaterade till varandra samt hur denna relation kan påverka veterinärers beslutsfattande inom yrket. För veterinärer är det viktigt att ha kunskap om detta, då de kan uppleva etisk stress i yrket. Kognitiv dissonans är en vanlig psykologisk process människor ofta upplever, men inom veterinär yrkesutövning kan den ha en allvarlig påverkan på viktiga beslut om liv och död. Kunskap om etisk stress, kognitiv dissonans och deras inbördes relation är således viktig för veterinärer, dels för att fenomenen kan påverka veterinärers hälsa och yrkesutövning, men även ha konsekvenser för beslutsfattande om djurens vård och behandling.