Hypertrofisk och dilaterad kardiomyopati hos katt och hund : likheter och skillnader mellan djurslag samt inom respektive kardiomyopati med fokus på etiologi - Lindemark, Sophia (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2018)
Hypertrofisk och dilaterad kardiomyopati (HCM respektive DCM) är två olika hjärtsjukdomar som båda förekommer hos hund och katt. HCM ses i majoriteten av fallen hos katter, medan DCM förekommer hos hundar i större utsträckning. De har båda en komplex patofysiologi men med åtskiljande karaktäristiska förändringar i hjärtat hos drabbade djur. Vid HCM har hjärtat en nedsatt diastolisk funktion, medan det vid DCM har en nedsatt systolisk funktion. Med tiden fås en progressiv hjärtsvikt oavsett vilken av kardiomyopatierna det handlar om, vilket ger upphov till kliniska symptom till följd av hjärtpatologin.