Transformera Nyhamnen : en studie av plats-specifika värden i en transformation av ett postindustriellt hamnområde i Malmö - Persson, Wide (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2018)
Urbaniseringen fortsätter att öka i värden, vilket sätter stor press på bebyggelseytan i växande städer. Industriella hamnområden har allt mer hamnat i fokus för stadsutveckling då de erbjuder ett attraktivt och havsnära läge. Men samtida forskning pekar mot att postindustriella hamnområden i stor utsträckning utvecklas efter samma generiska mall, oberoende geografiskt läge eller historisk bakgrund. Detta skapar en homogen stadsutveckling som går miste om platsernas existerande kvalitéer och värden. Platsspecifika värden kan vara viktiga utgångspunkter för att hitta nya användningsområden för postindustriella hamnområden och skapa en hållbar transformationsprocess. Det krävs därför nya synsätt och metoder för att identifiera och använda platsspecifika värden i transformation. I detta examensarbete undersöks teorier och metoder för att identifiera platsspecifika värden och hur dessa kan användas i en transformationsprocess av Nyhamnen, ett postindustriellt hamnområde i Malmö som står inför omvandling. Genom en litteraturstudie byggs ett teoretiskt ramverk upp för att skapa insikt om hur platser kan förstås och transformeras. Teorierna appliceras därefter i en kreativ landskapsanalys av Nyhamnen för att pröva dem i praktiken. Litteraturstudien resulterar i ett ramverk av samtida forskning där platser förstås som dynamiska och relaterande konstruktioner och där platsspecifika värden kan identifieras utifrån kategorierna; material, immateriell och processer. För att finna plats specifika värden, krävs ett analyserande som sträcker sig över olika skalor och som inkluderar en djupare förståelse för platsens historia och samtida praktiker. För att använda sig av platsspecifika värden i en transformation behövs också ett undersökande av platsens aktörer och nätverk för att ur denna vetskap hitta nya nätverk och användningsområden ur det befintliga. Den kreativa landskapsanalysen av Nyhamnen resulterade i en förståelse för områdets kontext och dess relationer till hamnen och staden. Vad som upplevs som platsspecifikt för Nyhamnen ryms inte i fysiska objekt utan ligger i hur platsens mänskliga och icke-mänskliga aktörer relaterar till varandra och skapar nätverk. Bland annat identifierades industriell atmosfär och semi-publika rum mellan industri och rekreation som platsspecifika värden. Ur denna analys kunde en designuppgift formuleras för en mindre plats inom Nyhamnen, Hullkajen, som handlade om ett samutnyttjande av kajrummet mellan industri och rekreation. Genom att undersöka hur platsens aktörer relaterar till varandra kunde ett designförslag presenteras. I förslaget utnämns Hullkajen till ett semi-publikt rum där industri och rekreation kan samexistera inom en viss tidsram. I relation till tid fungerar förslaget som ett första steg i en transformationsprocess av området vilket presenteras i en avslutande storyboard. Studien avslutas med en diskussion om arbetets metod och resultat. Här lyfts vikten av att ta tillvara på Nyhamnen och Hullkajens platsspecifika värde som semi-publikt rum i en kommande transformation eftersom att det speglar den blandstad som området väntas bli, där boende, produktion och rekreation kan samexistera.