Kolangit hos katt : – etiologi och histopatologi - Kassab, Zeinab (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2018)
Kolangit är en av kattens vanligaste leversjukdomar. Sjukdomen karakteriseras av inflammation i gallgångarna som histopatologiskt kan klassificeras in i olika typer. Syftet med denna litteraturstudie är att redogöra för olika föreslagna etiologier som kan ligga till grund för tre vanliga former av kolangit hos katt, samt att beskriva de olika kolangitformernas histopatologi. Studien ämnar även besvara frågan huruvida det är möjligt att histopatologiskt fastställa kolangitens etiologi. Etiologierna som ligger till grund för kolangit hos katt är idag inte helt fastställda. Forskare är dock överens om att ascenderande bakteriella infektioner troligtvis ger upphov till neutrofil kolangit. Kattens gallgångsanatomi kan ses som en predisponerande faktor för detta, där den gemensamma utförsgången papilla major i duodenum förmodas möjliggöra reflux av tarminnehåll in till både pankreas och gallgångssystemet. Enteriska bakterier som Escherichia coli förefaller vara vanligast förekommande isolat bland de katter som drabbas av neutrofil kolangit. Kolangit uppträder ofta i samband med pankreatit och inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), och en kombination av dessa tillstånd benämns som triadit. Triadit kan föreligga både vid den neutrofila- samt den lymfocytära formen av kolangit. För neutrofil kolangit har en raspredisposition observerats för raserna brittiskt korthår, burma, långhåriga huskatter, perser och siameser. Inget sådant samband existerar för lymfocytär kolangit. Studier på senare tid indikerar att immunmedierade reaktioner är sannolik etiologi för lymfocytär kolangit. Kolangit orsakad av leverflundra innebär oftast en infektion med trematoder ur familjen Ophistorchiidae, men även fall av infektion med trematoden Platynosomum fastosum har rapporterats. Neutrofil kolangit samt kolangit orsakad av leverflundra särskiljer sig histologiskt, varvid kolangitens etiologi därmed kan fastställas, förutsatt att samtidig närvaro av infektiöst agens föreligger. Neutrofil kolangit kännetecknas bland annat av neutrofiler i gallgångslumen samt i gallgångsepitelet. Kolangit orsakad av leverflundra kännetecknas av dilaterade gallgångar med infiltrat av neutrofiler, makrofager och eosinofiler. Det råder fortfarande oenighet inom forskningen rörande sannolik etiologi för lymfocytär kolangit. Denna form kännetecknas av infiltrat av lymfocyter i portala områden samt i gallgångar, där majoriteten av fallen är Tcellsdominerade. Även duktopeni samt lipogranulom har identifierats, vilka är histopatologiska fynd som tyder på en immunmedierad etiologi. Kolangit hos katt är ur vissa aspekter fortfarande ett relativt outrett område. Exempelvis skulle ytterligare histopatologiska studier avseende lymfocytär kolangit behövas, i syfte att fastställa dess bakomliggande etiologi. Vidare forskning är även nödvändig för att utreda den eventuella raspredisposition som föreligger för neutrofil kolangit.