Hur kan relationen mellan djurskyddsinspektören och djurhållaren förbättras? - Johansson, Jennifer (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2018)
För att säkerställa att djurskyddet ute på gårdarna i Sverige motsvarar kraven i nationell lagstiftning samt EU-lagstiftning utförs offentliga kontroller. Ansvaret för den offentliga kontrollen åligger landets 21 länsstyrelser. Jordbruksverkets uppgift är att vara med och samordna länsstyrelsernas arbete. Länsstyrelsen anställer djurskyddsinspektörer som besöker länets djurhållare, antingen efter en anmälan om misstänkt undermåligt djurskydd eller med jämna mellanrum baserat på vilken typ av verksamhet som bedrivs. Djurskyddskontroller är grundläggande för att kunna garantera ett gott djurskydd. Djurhållare är i stort överens om att reglering och kontroll av efterlevnad är rätt väg att gå. Ändå råder det ingen tvekan om att djurskyddskontroller är ett känsligt ämne, djurskyddsinspektörerna har en grannlaga uppgift där deras beslut kan få stora konsekvenser för både djur och andra människor. En mycket stor andel av inspektörerna har någon gång blivit hotade i tjänsten och en del har till och med utsatts för våld. Ur djurhållarnas synvinkel upplevs både missnöje och oro gällande inspektionerna.