Riskerar nya djurskyddsreglerna att svenska grisproducenter biter sig i svansen? - Appelberg, Emma (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2018)
Föreskrifterna för grishållning kom i december 2017 att ändras. Syftet med denna litteraturstudie är att reda ut varför en ny föreskrift tillkom och antogs, vad forskningen säger om tidig avvänjning och att återge debatten som följde. 10% av smågrisarna i en djuromgång får sedan dess avvänjas en vecka tidigare än innan, vid levnadsdag 21 istället för 28. Dock endast om elva extra krav är uppfyllda. Dessa nya förändringar har fått mycket uppmärksamhet och skapat såväl medial som politisk debatt. Jordbruksverket valde att göra dessa ändringar för att öka konkurrenskraften för svenska grisproducenter gentemot utländska. Detta med stöd från en pilotstudie som visade att tidig avvänjning kan leda till ökad produktion. De menar, med stöd från pilotstudien, att dessa nya ändringar kan göras utan att djurvälfärden blir lidande. Det är just djurvälfärden som ifrågasätts av de kritiska rösterna. Forskningen visar att den tidiga avvänjningen kommer att vara skadande för smågrisarna. De utsätts för en ökad risk att drabbas av gastrointestinala problem, ökad stress och försämrad tillväxt samt beteendestörningar. Det finns även forskning som ifrågasätter att denna tidigare avvänjning skulle leda till ökad produktion. Innan Jordbruksverket genomförde lagändringen skickades förslaget ut till flertalet remissinstanser. Majoriteten av dessa avströk förslaget, och trots detta genomfördes lagändringen. Detta blev således mycket omdebatterat av både i media och på politisk nivå. Sammanfattningsvis blir övertygelsen, precis som de flesta remissvar och kritiska röster, att detta kan komma att få negativa konsekvenser. Både smågrisarnas välfärd och grisproducenterna riskerat att drabbas negativt av den nya föreskriften. Det svenska mervärdet riskerar att försvagas och på så sätt riskerar de svenska grisproducenterna att genom denna nya föreskrift, bita sig i svansen.