Superficial necrolytic dermatitis hos hund : kan leverpatologi förklara de uppkomna hudförändringarna? - Casén, Kira (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2018)
Superficial necrolytic dermatitis (SND) är ett ovanligt tillstånd som främst drabbar äldre hundar. Tillståndet karakteriseras av hudförändringar på framför allt trampdynor, och hälta till följd av de smärtsamma förändringarna är vanligt förekommande. De histopatologiska förändringarna i huden innefattar parakeratos, vakuolisering av keratinocyter och en hyperplasi av epitelceller i de basala lagren av epidermis.