Morbiditet och mortalitet hos katter som screenats friska avseende felin kardiomyopati - Follby, Anna (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2018)
Felin kardiomyopati är den vanligaste förekommande hjärtpatologin hos katt och är även den främsta orsaken till kardiovaskulär mortalitet. Flera former av kardiomyopati förekommer, men hypertrofisk kardiomyopati (HCM) och restriktiv kardiomyopati (RCM) har visats vara de mest frekvent förekommande. Då ärftlighet för HCM påvisades hos maine coon-katter, initierade en svensk rasklubb tillsammans med PawPeds ett screeningprogram mot HCM hos katt år 2004. Vid screeningen hjärtauskulteras och hjärtultraljudas katten, varefter katten klassificeras som ”frisk”, ”gränsfall (equivocal)” avseende kardiomyopati eller som affekterad med HCM (graderad mild-måttlig-kraftig), RCM, eller med ”annan diagnos”. Djurägaren rekommenderas sedan uppföljande hjärtscreeningar oavsett resultat. Ingen uppföljande studie avseende morbiditet och mortalitet finns publicerad i dagsläget rörande de screenade katterna.