Regional cykelplanering i Skåne - Lätt, Nilas (2018)
Den skånska cykelplaneringen lämnar mycket att önska. I ett gytter av olika aktörer och oklara ansvarsförhållanden har denna viktiga del av trafikplaneringen ofta hamnat mellan stolarna. Detta innebär i praktiken ett osammanhängande, knapphändigt regionalt cykelnät med långa, ineffektiva planeringsprocesser och misslyckade projekt. I denna uppsats analyseras en svensk regions arbete med regional cykelplanering utifrån teorier om hur olika maktstrukturer påverkar transportplaneringen. En av de grundläggande byggstenarna för en ökad cykling identifieras som en tillgänglig, säker, trafikseparerad cykelinfrastruktur som i den studerade regionen visar vara en bristvara. Orsakerna till denna brist härleds till svårrubbliga strukturer inom bl.a. Trafikverket på nationell nivå vilket i sin tur leder till en bristande finansiering i de regionala projekten. Ett resonemang förs även kring huruvida den neoliberala ideologin och andra politiska och ekonomiska strukturer sätter sin prägel på den samtida transportplaneringen och försvårar en övergång mot ett hållbart mobilitetssystem.