Bekämpning av potatisbladmögel i ekologisk produktion - Johansson, Sigrid (2018)
Potatisbladmögel orsakas av den aggressiva oomyceten Phytophthora infestans, som om den får fäste i ett fält snabbt kan förstöra grödan och orsaka stora ekonomiska konsekvenser för lantbrukaren. Då patogenen är aggressiv behövs strategier för att bekämpa den och i den ekologiska potatisodlingen i Sverige finns inga effektiva bekämpningsmedel, utan lantbrukare har endast odlingstekniska åtgärder att tillgå. I denna litteraturstudie har olika organismer eller substanser som kan tänkas bli godkända i svensk ekologisk potatisproduktion studerats, såsom bakterier, svampar, en oomycet, oljor och växtextrakt från växter, samt ett kemiskt lågriskämne. De metoder som behandlingarna studerats med innefattar in vitro, studier på enskilda blad som plockats från plantan (detached leaf assay), plantor i växthus och fältförsök. De flesta försök är gjorda i laboratoriemiljö och få är gjorda i fält. Behandlingarna hämmar P. infestans antingen genom direkt verkan på oomyceten med toxiska substanser eller mykoparasitism, eller genom att de ger upphov till inducerad resistens i växten. Ingen organism eller substans som studerats ger ett totalt skydd, men flera av dem visar på positiva resultat som med mer forskning och utveckling kan bli effektiva preparat i sig eller i kombination med andra behandlingar.