Skonsam kranspetsmonterad markberedning och plantering kombinerat med beståndsföryngring - Johansson, Peter (2018)
Långsiktiga effekter av skonsam markberedning följt av maskinell plantering har inte testats. Detta arbete utvärderar därför skillnader i stamvolym, stamantal och trädslagsfördelning mellan konventionell harvning (35 - 70 procent markpåverkan) med manuell plantering och riktad skonsam markberedning (12 procent markpåverkan) med mekaniserad plantering (EcoPlanter) efter 20 år i södra Sverige. Samtidigt utvärderas även de ekonomiska effekterna av att spara beståndsföryngring och komplettera med plantering genom användning av ett trehövdat planteringsaggregat som föreslagits som optimalt för kranspetsmonterad mekaniserad plantering.