Tillgänglig natur - Persson, Rebecka (2018)
Tillgänglighet, i egenskap av fysisk framkomlighet, i landskapet möjliggör rörelse för människorna i Sverige. Denna rörelse har akademiskt påvisade effekter både hos människan och naturen. För människan innebär tillgänglighet möjlighet till fysisk rörelse, vilket ger positiva effekter på den fysiska och psykiska hälsan. Den fria rörelsen i det svenska landskapet bekräftas även till viss del av Allemansrätten. Att vistas i sitt landskap och återupprepat använda dess funktioner bidrar till en känsla av rätten till sitt landskap och blir därigenom en demokratisk del av samhället. Människans användning och brukande av landskapet leder även till olika sorters naturpåverkan, vilket måste beaktas vid planering.