Fält av lönsamhet - Davidsson, Madeleine (2018)
Den fria rörligheten av varor har resulterat i att det svenska lantbruket möter hård konkurrens från ett internationellt prispressat utbud. Samtidigt är produktionskostnaderna för svenska livsmedelsvaror högre än i övriga europeiska länder. Konsumtionen av svenskproducerade livsmedel har minskat, både på den inhemska marknaden och den europeiska marknaden. Som aktör på en fri marknad har svenska lantbrukare fler konsumentvärderingar och marknadspreferenser att ta hänsyn till, samtidigt som lagstadgade krav måste uppfyllas.