Vad är utveckling? - Blidfors, Johanna (2018)
Den här uppsatsen syftar till att bidra med en diskussion om utveckling och vad det kan innebära för olika människor. Studien bygger på fem halvstrukturerade intervjuer och deltagande observationer som genomfördes våren år 2017 i byn La Chorrera, Nicaragua. Uppsatsen undersöker hur de insatser som görs i byn, i form av utvecklingsprojekt och -program, påverkar invånarnas förmåga att leva det liv de vill och önskar. Det empiriska materialet analyseras med hjälp av Amartya Sens två begrepp capability approach och frihet. I min uppsats bidrar begreppen med ett värdefullt perspektiv på individen i utvecklingsarbete. Med begreppen belyser jag individens förmåga att utvecklas utifrån det sammanhang hen befinner sig i. Individen kan ses som ett medel i utvecklingsprocessen och därför är hens välbefinnande centralt för hur hen kommer kunna ta till sig de verktyg (så som mikrolån, nya odlingstekniker) som erbjuds. Verktyg som kan ge ökad förmåga till handlande och initiativförmåga. Resultatet tyder på att de projekt och program som bedrivs i La Chorrera påverkar invånarnas ekonomiska friheter och sociala möjligheter, för vissa i den bemärkelsen att deras förmåga till ökade möjligheter i byn förbättras.