Smärtbedömning vid intramuskulär administrering av två former av bensylpenicillin till häst - Axelsson, Matilda (2018)
Prokaintoxicitet, kallad ”Penicillinchock” av djurägare, är den vanligaste och allvarligaste biverkningen till bensylpenicillinprokain (Pc-prok) där ett stort antal fall sannolikt inte rapporteras av veterinärer eller djurägare. Majoriteten av reaktionerna orsakas av depå- och lokalbedövningsmedlet prokain när injektion i halsmuskeln råkat ske intravasalt och snabbt når toxiska nivåer i blodet. En hästs reaktion är därför oberoende av hur många injektioner eller behandlingar som tidigare gått bra. Symtomen pågår under 10–30 minuter, varierar från central-nervösa, kramper och kollaps till i värsta fall död eller avlivning på grund av de skador hästen åsamkat sig. Biverkningsrisken gör många djurägare och veterinärer osäkra inför Pc-prok behandling. Därför kan andrahandsval av antibiotika väljas, dock med bredare antibakteriellt spektrum och sämre val ur resistenssynpunkt. Bensylpenicillinnatrium (Pc-Na) för intravenös administrering 3–4 gånger under klinikvistelse är den andra formen av penicillin registrerat till häst i Sverige. Pc-Na innehåller inget prokain och har ett gott upptag med klinisk effekt vid intramuskulär injektion på häst. Vid sådan injektion uppvisar dock hästar, liksom människor, kraftig smärtpåverkan ej förenlig med djurskyddet. Dock finns Pc-Na godkänt för i.m. injektion till andra djurslag (nötkreatur och gris). Humanmedicinen har löst smärtproblematiken genom att tillsätta lidokain till Pc-Na. Lidokain används på häst som lokalbedövning vid exempelvis sårskador och hältundersökningar. För att ersätta prokainets långsamma utsöndring av penicillin från muskel till blod, skulle likvärdig effekt uppnås genom vasokonstriktion av adrenalin. Tillsatserna skulle bidra till ett lägre doseringsintervall och mindre smärtproblematik hos samtliga registrerade djurslag. Penicillinformens låga biverkningsrisk och begränsade resistensutveckling skulle kunna ge en ökad djurvälfärd och vara ett alternativ till Pc-prok. Studien undersökte genom en smärtbedömning vid injektion om bensylpenicillinnatrium med tillsats av lidokain med adrenalin (Pc-lido) intramuskulärt till häst kan vara ett alternativ till bensylpenicillinprokain. Studien var en randomiserad, blindad, cross-over-studie där Pc-prok användes som kontroll. Åtta friska varmblodiga hästar behandlades 4 dagar intramuskulärt med Pc-prok en gång per dag och med Pc-lido två gånger dagligen, sju gånger totalt. Olika kliniska och beteendemässiga parametrar utvärderade graden av smärta och välfärd genom klinisk undersökning ett dygn efter senaste injektionen, och beteendestudier under 6 minuter före och efter injektion. Med syftet att undersöka om det är någon skillnad i smärta orsakad av injektionerna av Pc-lido och Pc-prok.