Utfodring med kompakt fullfoder - Robertsson, Ulrica (2018)
Kompakt fullfoder (C-TMR) är ett nytt sätt att blanda fullfoder. Vid foderberedningen blandas kraftfoder och vatten med avsikt att göra foderblandningen homogen så att korna inte kan sortera ut enskilda foderpartiklar. Det här examensarbetet behandlar ett utfodringsförsök där C-TMR jämfördes med traditionellt blandat fullfoder (TMR) i syfte att ta reda på hur mjölkkors beteende vid foderbordet, deras tidsbudget och mjölkproduktion påverkas av utfodring med C-TMR. I försöket ingick 40 kor i mittlaktation som delades upp i två grupper. Den ena gruppen utfodrades med TMR och den andra gruppen med C-TMR på ett foderbord under tre veckor. Därefter bytte grupperna foderbehandling med varandra och utfodrades med dessa på samma sätt i tre veckor. TMR och C-TMR bestod av samma gräs-och klöverensilage och kraftfoder (förhållande 60:40 på torrsubstansbasis enligt riktlinjerna för ekologisk produktion). Skillnaden mellan foderblandningarna var att vatten tillsattes till C-TMR, torrsubstansen (ts) i C-TMR var 37 % medan den i TMR varierade mellan 47 % och 52 %. Under försöket genomfördes direktobservationer av kornas sorteringsbeteende och aggressiva interaktioner vid foderbordet, kartläggning av kornas tidsbudget genom ”scan sampling”, undersökning av foderblandningarnas partikelfördelning i en ”Penn State Particle Separator” och registrering av kornas mjölkproduktion. När observationerna analyserades visade det sig att korna utförde en lägre frekvens av sorteringsbeteenden när de utfodrades med C-TMR jämfört med utfodring av TMR. Foderblandning C-TMR bestod vid utfodring i medeltal av 6 % långa partiklar (>19 mm), 64 % medellånga (19-8 mm) och 30 % korta partiklar (<8mm), medan motsvarande partikelfördelning för TMR var 31 %, 34 % och 34 % (mätt i färskvikt). Det förekom ett lägre antal aggressiva interaktioner mellan kor då de utfodrades med C-TMR jämfört med TMR. Korna som åt C-TMR ägnade längre tid åt att vila och befann sig kortare tid stående inaktiva i foderavdelningen än vid TMR-utfodring. Ingen skillnad i mjölkproduktion kunde påvisas mellan behandlingarna. Den lägre frekvensen av sorteringsbeteenden i C-TMR kan bero på att korna hade svårare att sortera ut enskilda partiklar då C-TMR-blandningen bestod av både en lägre andel långa partiklar och en lägre ts-halt än TMR. Att förekomsten av antalet aggressiva interaktioner var lägre, liksom den kortare ståendetiden i foderavdelningen vid utfodring av C-TMR, tyder på att konkurrensen om fodret var lägre när korna utfodrades med C-TMR jämfört med TMR. C-TMR verkade ha en positiv effekt på kornas tidsbudget då de ägnade mer tid till att vila i jämförelse med TMR. Försöksresultaten pekar på att C-TMR ökar tillgängligheten till foder för alla kor i gruppen, vilket kan bidra till en lättare tillvaro för enskilda kor som därmed har chans att öka sitt foderintag. Till följd av det är det möjligt att en långsiktig användning av C-TMR kan innebära en potential till en högre mjölkproduktion överlag i besättningar där tillgången till foderbordet är en begränsande faktor för ranglåga kor.