Vertikala trädgårdar i sydsvenskt klimat : en undersökningsstudie av växtval - Landeke Wilsmark, Pernilla (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2018)
I samband med städernas förtätning och platsbristen för grönytor ökar gäller det att hitta nya innovativa lösningar för att uppnå en stad som både är tät och grönskande. En lösning är att tänka vertikalt! Växtväggar, även kallat levande väggar eller vertikala trädgårdar, är det senaste tillskottet bland gröna väggar där växterna är rotade i modulsystem uppsatta på fasaden. De har blivit allt vanligare i de varmare klimaten men har tyvärr inte haft samma genomslag här i Sverige, framförallt inte i sydsverige. Mycket pga. de hårda, växeltempererade ​vintrarna samt den starka vårsolen som utgör de största hoten mot växtväggar.