Hållbar dagvattenhantering i framtida städer : en fallstudie i Luleå - Ögren, Josefine (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2017)
Redan år 1990 släpptes den första rapporten om klimatförändringar från FN:s klimatpanel IPCC. År 2014 släpptes den femte rapporten som hävdar att ett varmare klimat förväntas med följer av stigande havsnivåer, fler stormar och kraftigare skyfall. Både Malmö och Köpenhamn har under de senaste 10 åren drabbats av extrema skyfall som orsakat stora problem med översvämningar. De betydande konsekvenserna har medfört enorma kostnader för städerna och för att undvika att katastroferna händer igen, har både Malmö och Köpenhamn upprättat varsin skyfallsplan. Dessa skyfallsplaner ska vägleda arbetet mot att anpassa de täta och hårdgjorda städerna för skyfall och förebygga konsekvenserna av översvämningar. Genom att anlägga fler gröna ytor eller mångfunktionella platser, vill städerna i samband med detta tillföra fler rekreativa vinster för invånarna. Intresset för att anpassa städer för skyfall borde ses som en självklarhet för kommuner i hela Sverige. Luleå är en kommun som ligger ca 150 mil från Malmö och Köpenhamn, som är beläget precis vid Bottenvikens norra kust. På grund av geografisk placering har Luleå andra förutsättningar än Malmö och Köpenhamn, men risken för översvämningar är fortfarande stor. Resultatet av fallstudien visar att Luleå kommun använder sig av många liknande lösningar såsom Malmö och Köpenhamn, men grundprincipen att förebygga just skyfall och tillåtelsen att låta vissa områden få svämma över utan större skador är inte densamma.