Biologisk mångfald och tillgänglighet i och vid blå korridorer : hur arbetas det idag med aspekterna biologisk mångfald och tillgänglighet i samband med centrala vattendrag i svenska städer? - Palmqvist, Cajsa (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2018)
Arbetet tar avstamp i en litteraturstudie som berör biologisk mångfald och tillgänglighet med koppling till centrala vattendrag. Litteraturstudien hanterar varför dessa aspekter är viktiga samt vilka faktorer som påverkar de två. Den biologiska mångfalden utgår främst från landskapsnivå och olika typer av gestaltning som främjar aspekten. Tillgänglighet berör förmågan att ta sig till vattenkanten och kunna vistas där, samt förmåga att röra sig utmed vattnet. Vidare följer en fallstudie där tre städer: Norrköping, Malmö och Uppsala, har studerats på övergriplig och mer detaljerad nivå i sitt arbete med vattendrag i staden. De tre städerna har varsitt stort centralt vattendrag som belyses utifrån information från deras dokument som berör övergripande planering: översiktsplaner, grönplaner med mera. På liknande vis belyses därefter varsitt projekt för respektive stad, där insatser gjorts som påverkat biologisk mångfald och tillgänglighet i samband med förändring av ett vattendrag. Fallstudien mynnar ut i en diskussion där de båda aspekterna diskuteras utifrån informationen som inhämtats i litteraturstudien. Syftet är att läsaren ska få insyn i hur vattendragen, som ofta är en relativt outnyttjad resurs, kan tillvaratas och generera värden i staden, socialt och biologiskt.