Hybridspenatfröodling : en undersökning av odlingsförutsättningar, risker och potential inom spenatfröodling i Sverige - Isacsson, Patrik; Trotzig, Julia (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2018)
Försäljningen av färsk spenat ökar i världen idag, främst på grund av den ökade efterfrågan av den så kallade “baby leaf” spenaten, vilket är små späda blad som ofta säljs i färdiga salladspåsar. Fröerna som används till odling av baby leaf är i huvudsak hybridfrön då dessa ger en frodigare och jämnare gröda i jämförelse med vanliga linjesorter. Odlingen av hybridspenatfrö sker idag till stor del i vårt grannland Danmark som 2017 stod för ca 80 % av världsproduktionen. Södra Sverige har liknande odlingsförutsättningar och klimat som Danmark, vilket gör denna gröda till ett intressant alternativ till de traditionella “bulk” grödorna som till exempel spannmål. Odling av hybridspenatfrö finns redan i Sverige men i mycket liten skala.