Uppföljning av drivningsentreprenad inom en skogsägarförening : utvärdering av utförda tjänster ur ett triadperspektiv - Tjärnström, Ida (SLU/Department of Forest Biomaterials and Technology (from 131204), 2018)
Privata skogsägares nöjdhet är viktigt för virkesköpande organisationer som är bero-ende av kontinuerliga virkesleveranser från skogsägare. Skogsägarens nöjdhet påverkas av hur denne upplever kvalitén på den avverkningstjänst som köpts i samband med virkesaffären, vilket direkt påverkas av den enskilda drivningsentreprenören som utför tjänsten åt virkesköpsorganisationen. Organisationens nöjdhet med en entreprenör påverkas också av kvalitén på arbetet, men den värderar andra egenskaper hos entreprenören. Entreprenörernas nöjdhet påverkas i sin tur av hur väl uppdragsgivaren har utfört planering och förberedande arbete. Det är därför intressant att jämföra nöjdheten hos alla parter i denna triad (skogsägare, tjänstemän, entreprenör) mot varandra för att kunna identifiera obalanser i upplevelserna och prioritera rätt utveckl-ingsinsatser. Studien har baserats på ett tidigare konceptuellt förslag på enkätverktyg som mäter kundnöjdhet ur ett triadperspektiv utvecklat av Erlandsson et al. (2017), men nu med syftet att utveckla ett förenklat och mer tillämpbart verktyg skräddarsytt för ett fallföretag (Norra Skogsägarna). Som metod har statistiska analyser använts, med tillämpning av principalkomponentanalys och Cronbach’s alpha, på enkätsvar från Erlandsson et al. (2017) kombinerat med stegvisa intervjuer inom fallföretaget och med representanter från triadens olika perspektiv. Enkäterna har validerats i flera steg allteftersom mängden variabler har minskat för att säkerställa att ingen väsentlig information har gått förlorad. I det färdiganpassade verktyget har de tre enkäterna reducerats från att innefatta 40-46 påståenden till 8-12 nyckelpåståenden per enkät, vilket intervjupersonerna uppfattat som lämpligt för praktisk användning. Anpassningen har även inneburit en utveckling av en mer användarvänlig metod