Inköp av färdigfoder kontra egen foderproduktion, hur påverkas lönsamheten i äggföretag? : en fallstudie av två företag i odlingsområde Gns & Ss - Ektander, Arvid; Pettersson, Kristian (SLU/Dept. of Economics, 2018)
Ekonomin för svenska äggproducenter har försämrats under de senaste åren och det är en rad olika faktorer som föranlett den försämrade lönsamheten. Nya krav på inhysningssystem har lett till ökade produktionskostnader och överproduktion då gamla system inte avvecklats enligt plan är exempel på faktorer som bidragit till den försämrade lönsamheten. En annan faktor är det faktum att priset på djurfoder har ökat i relation till äggpriset sedan EU-inträdet 1995. I en äggproduktion utgör fodret cirka 45-50% av de totala kostnaderna. Samtidigt som hönsbesättningarna blir större och äggföretagen färre innebär detta att äggföretagen behandlar stora kvantiteter foder där små prismarginaler har betydande inverkan på lönsamheten. Detta innebär att äggproducenter i hög grad kan förbättra sin lönsamhet med en kostnadseffektiv foderförsörjning.