Offentliga platser i en urbaniserad värld med exempel från den snabbt växande staden Nairobi - Erséus, Lisa (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2015)
Sedan 2007 lever fler människor i städer än på landsbygden. Urbaniseringstrenden ser ut att fortsätta och 2050 förväntas 70% av världens befolkning bo i urbana miljöer. 95% av denna ökning förväntas ske i låginkomstländer. Stadens offentliga rum agerar stadsinvånarnas vardagsrum och mötesplats. De bidrar till stadsbilden och stärker demokratin, folkhälsan, luftkvaliteten och minskar risken för översvämningar. Förenta Nationerna vill att städers offentliga platser ska vara säkra, inkluderande, tillgängliga och gröna, framförallt för kvinnor, barn, äldre personer och människor med funktionshinder. När städer växer i en snabb takt riskeras de offentliga platserna att minska i antal och storlek och aktiva åtgärder krävs för att förhindra detta.