Förekomst av mag- och tarmstörningar efter valpning hos tik : en enkätstudie - Lundgren, Elin (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2018)
Förlossningssvårigheter (dystoki) drabbar årligen ett stort antal tikar i Sverige, och majoriteten av dessa fall behandlas kirurgiskt med kejsarsnitt. Många tikar får ingen postoperativ smärtlindring efter kejsarsnitt, eftersom det saknas studier som undersökt säkerheten för valpar och digivande tikar för smärtlindrande preparat. Otillräcklig smärtlindring är ett problem ur flera aspekter, men främst ur ett djurskyddsperspektiv. Vid undersökningar för att fastställa säkerhet för diande valpar vid behandling av lakterande tik med det smärtstillande och antiinflammatoriska preparatet karprofen, har det hänt att vissa tikar drabbats av mag- och tarmstörningar, som är möjliga biverkningar av preparatet. Det är dock inte känt i hur stor utsträckning mag- och tarmstörningar uppstår normalt efter valpning. Syftet med detta arbete är att undersöka hur vanligt det är med mag- och tarmstörningar hos tikar i perioden omedelbart efter valpning, samt undersöka eventuella samband med faktorer som till exempel kejsarsnitt och intag av moderkakor. I förlängningen kommer resultaten också vara värdefulla inför värdering av studier gällande smärtlindring till kejsarsnittade tikar och förekomst av biverkningar.