Kommer vargen? : en diskursanalys av vargdebatten i Västmanland - Källestedt, Julia (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2018)
Visst vore det intressant att titta lite mer på hur vargdebatten utformas, specifikt mellan huvudsakligen tre olika aktörer i Västmanlands län? Det har varit ingången för kandidatuppsatsen som försökt dyka djupare in i många berättelser om djuret. Det har skett genom att intervjua flera aktörer inom naturskyddsintresset och jägarintresset samt att söka efter information online via rapporter, hemsidor eller mail som till exempel den tredje aktören, Länsstyrelsen. Dessutom har det funnits ett fjärde perspektiv som ständigt påminns om vargens närvaro i Sverige och det är tamdjursägarna. Genom att gå igenom hur de olika aktörerna resonerar och argumenterar om vargen kan man utläsa huvudargument. Dessa har blivit underlag för en diskursanalys som har utförts med fokus på nyckelord och hur diskurserna målar en bild av vargen. Som avslut diskuteras hur dessa diskurser relaterar till en diskursordning och hur det är uttryck för sociala positioner i samhället vilket kan kopplas till makt och dagens samhällsutveckling.