”När de där borta kommer och tar över” : en studie om det sociala livet på Sottunga och missnöjet mot den planerade kommunsammanslagningen - Svanberg, Fredrik (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2018)
Landskapsregeringen på Åland driver idag arbetet med att slå samman dagens 16 fristående kommuner till fem större kommuner. Sjunkande invånarantal, en växande globalisering samt brist på ekonomiskt kapital i många kommuner bidrar till att frågan om en kommunsammanslagning nu är aktuellare än någonsin tidigare. Beslutsfattandet flyttar genom en kommunsammanslagning längre ifrån invånarna, vilket väcker starka känslor i många kommuner och hos många invånare. I undersökningar som gjorts visar resultatet att åsikterna går isär, både beroende på ålder, kommun och kön. Detta har i sin tur skapat splittringar mellan kommuner, invånare och Landskapsregeringen.