”Investera i ekoturismen istället” : om försörjning och fattigdom i en kambodjansk fiskeby - Prevel, Leonie (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2018)
FN:s första hållbarhetsmål är att avskaffa all form av fattigdom, överallt. Invånarna i fiskebyar i Kambodja lever ofta i fattigdom och deras liv påverkas av åtskilliga faktorer. Syftet med denna uppsats är att ta reda på hur byborna i en fiskeby försörjer sig och vilka utmaningar som finns mot att ta sig ur fattigdomen. Familjerna försörjer sig till stor del av fisket, men de har även en diversifierad inkomst från kompletterande källor. Det finns en vilja att diversifiera mer än vad de gör i dagsläget men många hindras av sin ekonomiska situation. Många fiskare har skuld till mellanhänder som är svåra att betala av eftersom fisken i sjön samtidigt minskar. De som har möjlighet flyttar när naturresurserna förstörs, men de som inte har råd blir kvar. I Kambodja finns det en utbredd syn om att det är de fattigas ansvar att själva ta sig ur fattigdomen istället för att man ska jämna ut de stora klyftorna i landet.