Vet du vad, vi kan inte bete oss hur som helst : män som organiserar sig för jämställdhet - Palmgren, Josefine (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2018)
Denna studie utforskar två lokalgrupper i den ideella rörelsen MÄN för jämställdhet. MÄN har vuxit snabbt i samband med #MeToo-kampanjen. Med utgångspunkt i att män som grupp behöver engageras i arbetet att uppnå ett jämställt samhälle, är det relevant att undersöka hur manliga medlemmar i en feministisk organisation upplever sitt deltagande. Mina frågeställningar är: (1) Hur arbetar föreningen MÄN i Roslagen och Uppsala? (2) Vilka drivkrafter lyfts fram som betydelsefulla för männen som organiserar sig i MÄN? (3) Vem engagerar sig i MÄN Roslagen och MÄN Uppsala? Jag har använt mig av begreppen socialt, kulturellt och ekonomiskt kapital samt nya sociala rörelser. Mitt empiriska material består av fem semistrukturerade intervjuer samt en observation från en av MÄN:s nätverksträffar. Informanternas berättelser visar få skillnader mellan deras upplevelser beroende på ort. Resultatet visar att drivkrafter till att engagera sig handlar om en önskan att förändra sig själv och andra. De som engagerar sig har ofta högre utbildning. Båda lokalgrupper finner svårigheter i att aktivera sina medlemmar. Roslagen framhäver vikten av personliga kontakter medan Uppsala istället betonar vikten av stora sammanhang och samarbete med andra föreningar.