”Varför hamnar allting där nere?” : lokalinvånares syn på vattenkraftsetableringen i Lilla Lule älv - Nordlund, Izabel (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2018)
Vattenkraften utgör en stor del av Sveriges elproduktion och det är en stabil elförsörjning. Stora delar av produktionen kommer från Luleälven som började byggas ut redan i början på 1900-talet. För att ta reda på hur lokalinvånare ser på vattenkraftetableringen har fyra informanter som levt kring älven intervjuats. De beskriver ett blomstrande samhälle under etableringsfasen där ökat invånarantal ledde till ökad service. De beskriver också många negativa konsekvenser som etableringen har fört med sig så som svaga isar och sämre fiske, men också ojämna vattennivåer som påverkar vattenmiljöer och skapar lerfält.