Vi bedriver en business, vi är ingen välgörenhet : hästföretagens relation till byråkratin och näringens framtidsutsikter - Asplund, Maria (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2018)
I denna uppsats i landsbygdsutveckling undersöker jag hästföretagares relation till byråkratin samt hur de tror och hoppas att näringen kommer att utvecklas framöver. Ett halvt dussin hästföretagare på uppländska landsbygden med olika inriktningar har intervjuats. Analysen har främst baserats på Habermas teorier kring rationalisering, kommunikativt- och instrumentellt förnuft. Resultatet i studien visar på att de olika förnuften genom systemets rationaliseringsprocess påverkar hästföretagaren på olika sätt, antingen genom att gynna eller hämma den egna företagarens rationalisering. Studien visar också att hästnäringen kan utvecklas åt fler olika håll framöver. Framförallt kan hästen komma att användas i fler sammanhang så som folkhälsoarbetet mot psykisk ohälsa. En effektiviseringsprocess kan komma att äga rum både i själva inhysningssystemet kring hästen men även hur hästföretagare väljer att specialisera och organisera sig i framtiden.