I väntan på buss 811 - Lövgren, Ida; Nilsson, Emma (2018)
Genom ett gestaltningsprogram för hållplatser längs länsväg 288 i Uppland under-söker uppsatsen hur aspekter av säkerhet, trygghet och komfort bättre kan tillgodo-ses för bussresenärer på landsbygden. Uppsatsen utgår från ett socialt hållbarhetsfokus där framförallt tillgång till och fördelning av kollektivtrafiken lyfts fram. Busshållplatser på landsbygden har generellt en lägre prioriteringsgrad, ofta saknas grundläggande funktioner och fler trafikrelaterade olyckor med dödlig utgång sker på landsbygden. Uppsatsen grundar sig på litteratur om säkerhet, trygghet och komfort och använder erkända metoder av stadsplaneraren Kevin Lynch och arkitekten Jan Gehl. I uppsatsen ges förslag på grundläggande principer som innebär en förbättrad säkerhet, trygghet och komfort på hållplatser på lands-bygden. Ett program presenteras med syfte att skapa en identitet för landets olika länsvägar genom en platsspecifik gestaltning av de busshållplatser som ligger längs med dessa. Ett gestaltningsförslag visar hur programmet kan tillämpas. I det större perspektivet syftar uppsatsen till att lyfta både landsbygd och kollektivtrafik med en förhoppning om att synliggöra deras värde. I uppsatsen ses tendenser på att en gestaltning av hållplatser i förlängningen kan främja en social hållbarhet.