De gröna takens upplevda kvalitet - Sorjonen, Isabelle (2018)
Malmö stad och Stockholm stad har satt upp mål om att gröna tak ska komplettera städernas grönstruktur på marknivå. I samband med den pågående urbaniseringen och förtätningen av dagens städer, blir målet om gröna tak intressant. Vad finns det för upplevda kvaliteter på gröna tak? Studien undersöker i en fallstudie om det är möjligt att skapa likvärdiga upplevda kvaliteter på tak som på mark. Grönområdens upplevda kvaliteter har bedömts tidigare på marknivå, men inte på gröna tak. Nordic Green Space Award (NGSA) är ett kvalitetssytem som används för att jämföra parker och grönområden objektivt utifrån upplevd kvalitet. Studien testar om delar av NGSA - verktyget fungerar på takparker och är ett sätt för att förstå takparkerna. Sju parker på tak och bjälklag studeras och diskuteras. Målgruppen för studien är stadsplanerare och kommuner, som är beslutsfattare för planeringen och användningen av mark och byggd miljö. Studiens diskussioner och slutsatser är det jag vill föra vidare till målgruppen. Analysmetoden är ett sätt att komma fram till dessa. Grönytor och parker på mark har många kvaliteter, men vilka upplevelsekvaliteter har takparker och vad saknas? Det är därmed oklart om takparker är en rättvis jämförelse med grönytor på marknivå. Vad får det för konsekvenser för upplevelsen och glädjen vid grönytor om dessa i framtiden ska finnas på tak likväl som på mark? Finns samma kvaliteter på takparker som på parker på marknivå, går några kvaliteter förlorade eller vinner vi nya kvaliteter med takparker? Syftet med studien är att undersöka om de upplevda kvaliteterna en takpark ger är en rättvis jämförelse med de upplevda kvaliteterna som parker på mark ger. Detta med fokus på användarperspektivet. Frågeställningen som studeras är; Hur kan takparker komplettera den upplevda kvaliteten som finns i parker på mark? I studien ser vi exempel på nyanlagda takparker på underjordiska parkeringar, rekreation för hotellgäster, shoppare och arbetare samt övergiven tågräls som blivit parker för offentlig rekreation. Studien har visat att det är möjligt att gestalta takparker med bra upplevelsekvalitet och det finns inga begränsningar i möjligheterna för vegetation.