Skyddande immunitet mot Strongylus vulgaris – en framtida möjlighet? - Nilsfors, Frida (2018)
Strongylus vulgaris (stor blodmask) är den mest patogena parasiten hos häst i Sverige, redan vid låg infektionsdos orsakar parasiten stor skada på blodkärlen som försörjer tarmen. Skadorna kan ge upphov till allvarliga fall av kolik och tromboser. Prevalensen av S. vulgaris har stigit från 3 % i slutet av 90-talet till cirka 26 % vid senaste mätningen 2016. En bidragande faktor till den här utvecklingen är att Sverige för drygt tio år sedan införde så kallad selektiv avmaskning på grund av en ökande resistensutveckling mot anthelmintika hos Cyathostominae (liten blodmask). Ett långsiktigt mål i ett doktorandprojekt vid Immunologiska enheten vid Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap är därför att utveckla ett vaccin mot S. vulgaris som alternativ till anthelmintika. I projektet studeras ett nytt adjuvans, G3, och dess effekt på cytokinproduktionen hos equina mononukleära blodceller (eqMBC).