Detektionsmetoder för anthelmintikaresistens med fokus på användbarheten hos askarider - Nylund, Mikael (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2010)
SAMMANFATTNING Läkemedelsresistens är ett växande globalt problem. Inte minst bland parasiter hos våra djur har rapporter om utebliven effekt av läkemedel ökat. Pålitliga detektionsmetoder av anthelmintikaresistens hos nematoder är viktig så att åtgärder sätts in i ett tidigt skede för att djurvälfärd och produktion ej försämras. Detta kräver standardiserade och beprövade detektionsmetoder. De metoder som används idag för flertalet nematoder är ursprungligen framtagna och anpassade för strongylider hos får. Metoderna är indelade i 1) in vivo test som ”faecal egg count reduction test” (FECRT) och ”kontrollerat test”, 2) in vitro test som ”egg hatch assay” (EHA), ”larval development assay” (LDA) och 3) ”molekylära tester”. Genomgående saknas standardiserade och validerade metoder för detektion av anthelmintikaresistens hos askarider. Trots detta används FECRT som anses vara den ”gyllene standarden” vid tester för anthelmintikaresistens, rutinmässigt även för askarider. Den här litteraturstudien beskriver metoder som är beprövade för nematoder och framför även bristen på standardiserade riktlinjer för FECRT som utförs på askarider. Dessutom diskuteras möjligheterna till anpassningar för utförandet av FECRT för att användas på askarider. Det finns sammantaget ett stort behov av mer forskning inom området.