Motala strandstråk - Ulfbecker, Ylva (2018)
Design handlar om estetik samt funktion och denna studie syftar till att undersöka hur Motalas södra parkstråk kan utvecklas för att stimulera social interaktion. Arbetet identifierar designstrategier och teorier baserat på ett vetenskapligt index utformat av Vikas Metha (2014) om hur man utvärderar ett offentligt rum. Studien handlar om ett strandstråk centralt i Motala sjöstad, som i dagsläget mestadels används som passage. Området är ganska nedslitet och ointressant men har närkontakt med Vättern, som ligger bara några meter bort. En enkel gång- och cykelväg löper längs stråket som kantas av några småhus och ett par småindustrier inåt landsidan. Den metod som använts är en litteraturstudie som identifierar hur kvaliteten på en offentlig plats kan utvecklas samt hur området kan förnyas för att öka sociala interaktioner. Metoden applicerades på parkstråket och resultatet visar på en kvalitetshöjning av området. Genom förnyelse kan rummet utvecklas då stråket har stor estetisk och rekreativ potential vid stranden av Vättern och med vacker utsikt mot hamn, kaj och Storvättern. Mitt förslag till förnyelse tillför området ny användning samt ökar stråkets attraktion väsentligt. Detta kommer att öka den sociala interaktionen och ge motalaborna en ny plats att söka sig till samtidigt som området anknyts bättre till centrum.