Gröna anläggningar på betongbjälklag - Lange, Hanna; Wennberg, Fredrik (2018)
Syftet med detta arbete är att göra ett nytt gestaltningsförslag för en planterad takterrass i Malmö som ligger på fastigheten Greenhouse för att öka platsens kvaliteter som bostadsgård och samtidigt anpassa förslaget efter terrassen tekniska begränsningar. En litteratursammanställning har gjorts för att förstå gröna taks tekniska uppbyggnad, användning och funktion. Greenhouse takterrass fungerar som bostadsgård för boende i 44 lägenheter. I arbetet studeras faktorer som ökar kvaliteten på bostadsgårdar, dessa appliceras sedan i gestaltningsförslaget. Dessa faktorer har tillsammans med de tekniska förutsättningarna för gröna tak i allmänhet och Greenhouse takterrass i synnerhet styrt utformningen av förslaget. Arbetet resulterade i ett gestaltningsförslag med tillhörande växtlista. Gestaltningen är indelat i tre rumsligheter som programmerats för olika funktioner. Vegetationen är anpassad efter rådande ståndort och är vald för att förstärka den föreslagna gestaltningen. Avslutningsvis diskuteras resultatet och om vi lyckades uppnå syftet med att göra anläggningen till en bättre bostadsgård samt hur mycket de tekniska förutsättningarna begränsar gestaltningen.