Växter och medborgarinflytande i staden : en studie av medborgarnas möjlighet att göra avtryck i det offentliga rummet med växter som uttrycksmaterial - Wickström, Linda; Karlsson Cassland, Clara (SLU/Landscape Management, Design, and Construction (until 121231), 2010)
Denna uppsats handlar om offentliga rum, med inriktning på fysiska offentliga platser i stadsmiljö, vem och vad som får finnas och synas där, med koppling till växtanvändande av stadens invånare. Vi tar upp teorier om offentligheten av bland annat Jürgen Habermas, Henri Lefebvre, Claude Lefort, Michel Foucault, Nancy Fraser, Don Mitchell och Margaret Crawford. Detta görs främst genom Catharina Gabrielssons och Lina Olssons arbeten, men också genom ett flertal andra studier på området. Vi tar upp sju olika exempel på hur stadens invånare gör avtryck och utrycker sig med växter som material på den offentliga platsen i staden. Vidare reflekterar vi över och resonerar kring de teorier om offentliga rum vi i uppsatsen tar upp. Vi resonerar även kring våra fallstudier utifrån de teorier vi tagit upp. Uppsatsen är en del utav ett studentprojekt som är ett samarbete mellan SLU och Wanås Utställningar AB. Projektet fokuserar på odling och plantering i staden och kommer även att resultera i en utställningsträdgård på Wanås under sommaren 2010. Projektet bestående av sju trädgårdsingenjörsstuderande heter Staden Växer – Gröna kvarter på Wanås 2010. Uppsatsen är kopplad till projektets tema, odling och plantering i staden.