Vad driver äldre lantbrukare att fortsätta? : en kvalitativ studie om vad som driver lantbruksföretagare att fortsätta samt deras mål och strategier för framtida avslut - Eriksson, Niklas; Johansson, Ludvig (SLU/Dept. of People and Society, 2018)
Forskning visar att egenföretagare arbetar högre upp i åldrarna än anställda. Medelåldern hos svenska lantbruksföretagare ökar samtidigt som 34 % av dem är äldre än 65 år. De lantbruksföretagare som har den högsta upplevda lönsamheten är de i åldersgruppen under 30 år medan de i åldersgruppen över 71 år är de som har den lägsta upplevda lönsamheten. Vilka värderingar är det som driver lantbruksföretagarna att fortsätta arbeta och vad har de för mål och strategier med sina avslut? För att ta reda på vilka värderingar som driver lantbruksföretagare att fortsätta upp i åldrarna så har vi använt oss av en teori som heter Means-End. Syftet med denna teori är att förstå de bakomliggande värderingarna till ett val (valet att fortsätta vara yrkesverksam) och vilka konsekvenser som då uppstår.