Klövhälsa, klövverkning och underlag - Jansson, Anna (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2018)
Klövskador och klövsjukdomar är ett omfattade och dyrt problem, som påverkar både djuret och lantbrukaren på olika sätt. I Sverige år 2016 var andelen kor med klövproblem 39,3 % och år 2017 var det 32,5 %. Några av de vanligaste klövproblemen är infektions- och hygienrelaterade skador (digital dermatit, klövröta), klövhornskador (klövsulesår, skador i vita linjen) och klövformavvikelser (korkskurvklöv).