Betydelse av tillgång till foderplats för mjölkkons produktion och hälsa - Lindqvist, Ellen (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2018)
Vid utformning av ladugårdar är det mycket att ha i beaktande, särskilt när det sedan 2007 har varit förbjudet att bygga ladugårdar för uppbundna djur. Liggbås, gångar och foderplatser är exempel på aspekter som lantbrukarna måste ta hänsyn till. Utrymmet vid foderbordet och foderstationerna ska ge korna möjlighet till ett ostört foderintag. Syftet med den här litteraturstudien är att diskutera hur mjölkkornas hälsa och produktion påverkas av tillgången till foderplats i ladugården. De granskade studierna fokuserade på hur foderintag, mjölkmängd, stå- och liggtid samt socialt beteende mellan kor påverkas av olika foderbordslängd per ko eller antal kor per foderplats. Vid mindre utrymme per ko ökade antalet undanträngningar mellan kor vilket kan leda till ökad ståtid, minskad liggtid och sänkt foderintag men i vissa studier observerades inga skillnader. Mjölkmängden har inte påverkats i de refererade studierna. I framtida studier vore det intressant att undersöka hur produktion och beteende påverkas mer på längre sikt vid mindre utrymme per ko.