Atopisk dermatit hos hund - Gunnarsson, Sofie (SLU/Dept. of Animal Breeding and Genetics (until 231231), 2018)
Atopisk dermatit hos hund (CAD), är en komplex sjukdom som är brett utspridd hos olika hundraser. Sjukdomen har visats bero på flertalet genetiska mutationer och påverkan från den omgivande miljön. Flera av de genetiska riskfaktorerna för utvecklandet utav CAD påverkar hudbarriären, vilken är en viktig komponent i sjukdomen. Studier har kunnat visa att den drabbade hunden har en försämrad hudbarriär vilket leder till att omgivande allergener kan ta sig in genom huden och orsaka allergiska reaktioner. Bakterier och jästsvamp kan på grund av den försämrade hudbarriären etablera sig i huden och därmed påverka den mikrobiella biodi-versiteten som finns i huden. Några av de genetiska riskfaktorerna som påverkar hudbarriären har beskrivits i den här litteraturstudien; S100A8, PKP2, FLG och SPINK5. Alla dessa gener har visats ha en koppling till CAD och även atopisk dermatit hos människa. På grund av lik-heter i sjukdomen mellan hund och människa och deras delade miljö, är hunden en bra modell för att bredda kunskapen om atopisk dermatit hos människa. Andra genetiska riskfaktorer för att utveckla CAD är gener som påverkar immunförsvaret genom att det reagerar mot de om-givande allergenerna. Det medför att den inflammatoriska responsen sätts igång när individen utsätts för vissa allergener. Förekomsten av CAD inom olika hundraser har visats skilja sig, där det finns raser som har en högre risk för att utveckla sjukdomen jämfört med andra raser. Hos vissa andra raser är förekomsten av CAD däremot väldigt låg eller har aldrig påvisats vilket gör att dessa raser anses ha en låg risk för att utveckla sjukdomen.