Genetisk variation hos allmogefår jämfört med andra nordiska raser - Gundersen, Sofia (SLU/Dept. of Animal Breeding and Genetics (until 231231), 2018)
Genetisk variation är en viktig del i bevarandearbete. En låg genetisk variation är inte bra för en population och kan vara förödande för en liten population med en hög inavelsgrad. Det finns inget enkelt sätt att öka en populations genetiska variation och samtidigt hålla en ras ren. De svenska allmogefårraserna är små populationer som stött på svårigheter med minskande antal och att ha blivit bortglömda under en längre tid. Det har lett till en minskning i effektiv populationsstorlek och genetisk variation. Idag är åtta av de tio raserna utrotningshotade varav två stycken kritiskt. Föreningen Svenska Allmogefår har startat genbanker för att bevara de kulturella raserna och hålla den genetiska variationen stabil. Om man tittar på andra inhemska nordiska fårraser går det att se en högre genetisk variation hos dem än hos allmogefåren.