Genetisk bakgrund till prestationsegenskaper hos SWB med fokus på beteende och temperament - Kajlöv, Ebba (SLU/Dept. of Animal Breeding and Genetics (until 231231), 2018)
Temperament är en egenskap som är medräknad i avelsmålet för den svenska varmblodiga hästen (SWB). För att en egenskap ska kunna förbättras via avel behöver egenskapen ha en tillräckligt hög arvbarhet och genetisk variation. Kunskap om vilka genetiska faktorer som påverkar dessa egenskaper ger ytterligare insikt i förutsättningarna för selektion. Syftet med denna litteraturstudie är att undersöka möjligheterna att selektera för beteende och temperament med hjälp av den information som finns idag om de genetiska faktorerna bakom dessa egenskaper. I dagsläget bedöms beteende och temperament i samband med andra moment under unghästtesterna. Detta kan anses problematiskt då det inte ger tillräckligt med information om hästens beteende och temperament. Därför kommer det i denna litteraturstudie också undersökas om det går att hitta någon alternativ metod till att bedöma beteende och temperament på unghästtesterna. Från den information som är publicerat inom detta område finns det indikationer på att det skulle vara möjligt. Det har hittats kandidatgener som möjligen kan underlätta avelsarbetet gällande beteende och temperament hos SWB. Det finns andra faktorer än bara genetiska som kan påverka beteende och temperament, exempel på sådana miljöfaktorer är ryttare och visare. Båda områdena kräver vidare undersökning för att kunna ta hänsyn till alla aspekter på bästa möjliga sätt.