Första identifieringen av felint morbillivirus hos svenska katter - Dahl, Sophie (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2018)
Att hundar kan få valpsjuka orsakad av ett morbillivirus är något många känner till, men att katter skulle drabbas av motsvarande virus är relativt nyupptäckt. Felint morbillivirus upptäcktes först år 2012 hos katter i Hongkong och förekomsten har sedan undersökts i ett fåtal länder men inga studier har än så länge gjorts i Sverige. Syftet med det här examensarbetet var att utföra en screening för felint morbillivirus på katter från Universitetsdjursjukhuset vid SLU i Uppsala och att studera ett eventuellt samband mellan virusförekomst och riskfaktorer för virusspridning. Urinprover samlades in från 76 katter på Universitetsdjursjukhuset vid SLU i Uppsala. RNA extraherades och realtids-PCR användes för att amplifiera och detektera RNA från felint morbillivirus. Prover som blev positiva efter realtids-PCR analyserades vidare med konventionell PCR och fragmenten sekvenserades med Sanger sekvensering. För att sekvensera hemagglutinin (H), fosfoprotein (P) och fusionsprotein (F) designades primers för respektive gen. cDNA syntetiserades för att sedan kunna analyseras med konventionell PCR. Resultaten från sekvenseringen jämfördes med redan kända nukleotidsekvenser och deras inbördes släktskap visades i ett fylogenetiskt träd. Efter realtids-PCR uppvisade 4 prover positivt resultat men efter konventionell PCR kunde endast ett tydligt band observeras för ett av proverna. Efter sekvensering kunde stor likhet med tidigare upptäckta FeMv-stammar påvisas. Vid användning av fyra primerpar som tillsammans täckte F-genen kunde band observeras vid korrekt storlek för respektive primer och efter sekvensering kunde även här likhet ses med andra upptäckta stammar. I det fylogenetiska trädet för F-genen hamnade det svenska viruset på samma gren som några stammar från Japan och en stam från Hongkong medan stammar från Italien hamnade på en annan gren, vilket talar för en genetisk diversitet inom Europa. Precis som i tidigare studier bildade alla felina morbillivirus en egen grupp avskild från övriga morbillivirus och frågan hur felint morbillivirus ska klassificeras är oklar. Resultatet från den här studien visar på att felint morbillivirus förekommer hos katter även i Sverige. Att vi endast hittade ett positivt prov gör det svårt att hitta samband mellan virusförekomst och riskfaktorer för virusspridning och förekomsten av viruset i Sverige behöver undersökas vidare. I många tidigare studier har ett samband mellan virusförekomst och kronisk njursjukdom påvisats men även detta behöver undersökas vidare för att få en klarare bild av virusets patogenes och om det kan förebyggas med exempelvis vaccin.