Prevalensen av pneumovirus och mykoplasma hos svenska hundar med kennelhosta - Streng Lindström, Linnéa (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2018)
Kennelhosta är ett sjukdomskomplex som ger respiratoriska symtom i övre luftvägarna hos hund. Både virus och bakterier kan orsaka kennelhosta. Ofta är symtomen milda och övergående med akut insättande hostattacker, men det kan också ge mer allvarliga symtom med sekundärinfektioner. Kennelhosta finns över hela världen och har en hög prevalens då den lätt sprids vidare i hundtäta områden. Ofta ställs diagnosen på kliniska tecken och vid milda symtom är behandlingen vila och isolering från andra hundar. De virus och bakterier som länge varit erkända i komplexet är hundens adenovirus typ 2, hundens parainfluensavirus typ 2 samt bakterien Bordetella bronchiseptica. På senare tid har även andra patogener identifierats som en del av komplexet, dessa inkluderar Mycoplasma cynos, hundens respiratoriska coronavirus, Streptococcus spp. och hundens pneumovirus.