Fallstudie om lönsamheten att ställa om från konventionell till ekologisk mjölkproduktion - Gunnarsson, Jacob; Josephson, Johan (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2018)
Ett svängande konventionellt mjölkpris de senaste åren har gjort att många mjölkbönder söker lösningar för att få en bättre ekonomi i sin produktion. Den ekologiska mjölkproduktionen har varit stabilare sett över tid om man jämför mot den konventionella, därför tror vi att många ställt om sin produktion till ekologisk på grund av detta. Regeringen har som mål att år 2030 så skall 30% av Sveriges jordbruksareal vara ekologiskt certifierad. Detta bör betyda att regeringen är villiga att satsa även på ekologisk mjölk i framtiden. Syftet med vårt arbete är att kontrollera om det är lönsamt att ställa om till ekologisk mjölkproduktion men även efterforska hur omställningen går till och vilka skillnader som finns i produktionen. Vi har räknat på en omställning på en specifik gård. Vi har också intervjuat tre stycken mjölkbönder som nyligen ställt om deras mjölkproduktion till ekologisk produktion för att höra deras erfarenheter kring omställningen och produktionen. Vi har kommit fram till är att det finns en högre lönsamhet i ekologisk produktion under rådande förutsättningar på fallgården. De viktigaste parametrarna som påverkar detta är mjölkpris och levererad mjölk. Sjunker någon av dessa parametrar ändras kalkylerna drastiskt. Det är också ett lägre TB3 på den ekologisk produktion än den konventionella, men detta kompenseras i och med de extra ekologiska stöden. Brytpunkten i TB3 ligger enligt våra beräkningar på 1494 kr/ko och år inklusive stöd på den ekologiska produktionen. De viktigaste faktorerna att tänka på vid en övergång till ekologiskt mjölkproduktion är at det finns tillräckligt med betesareal samt att det inte krävs för stora ombyggnationer av befintliga stallar. Lantbrukarna vi intervjuat framhåller även att vara motiverad till omställningen som en viktig faktor.