Att bädda in en medarbetare från en annan nationell kultur : en fallstudie på Lantmännen Maskin - Hidén, Elisabeth; Svensson, Esther (SLU/Dept. of Economics, 2018)
Syftet med studien har varit att studera vad som händer i en organisation när en individ från en annan nationell kultur kommer till arbetsplatsen, och vilka faktorer som påverkar inbäddningen. Studien har bestått av en fallstudie, där fyra anläggningar tillhörande Lantmännen Maskin och Swecon har besökts, två i Uppsala och två i Staffanstorp. Både chefer, anställda och anställda med annan kulturell bakgrund har intervjuats. Med kultur syftar vi på kulturer mellan nationsgränser. Fokus vid insamlingen av empiriska data har varit på hur chefer och anställda har arbetat med inbäddningen av deras nyanställda kollegor, vilka åtgärder som har gjorts och hur resultatet har blivit. De teorier vi valt att använda i studien är organisationsteori, organisationskultur, gruppbildning och inbäddning. Begreppen må vid första anblick verka många och omfattande, men de alla behövs och berörs. När en ny medarbetare från en annan kultur ska bäddas in i en organisation så behöver processer ske, som så småningom leder till en förändring. Förändringen är inte ett steg i processen, utan snarare en slutdestination och ett resultat av inbäddningen. Vikten av att förstå hur en organisation fungerar, kulturens påverkan på organisationen, vilka processer som sker för att möjliggöra inbäddningen som slutligen leder till en förändring, har varit avgörande för detta arbete. Studien visar att det finns ett mönster i hur en inbäddning går till. Det finns vissa steg, en process, som var återkommande för alla besökta anläggningar. Att ta emot en person med en annan kulturell bakgrund och bädda in den i organisationen kräver engagemang från övriga anställda och chefer. När processen är gjord och personen inbäddad så har det slutligen skett en lokal förändring. Den kulturella skillnad som visat sig spela störst roll är språket, och det som framförallt påverkas är kundnöjdheten och säkerheten.